A BC Bungalow Receives A Modern Revival By Randy Bens Architect

Located in a post-war suburban neighbourhood in New Westminster, British Columbia,  this former 'too small for a family of five 'L-shaped' bungalow underwent a substantial transformation by Randy Bens Architect.

Perched on a hilltop with panoramic views, the re-invention included adding a studio,  a master suite, and a deck. The result exemplifies how simple gestures, and materials, can artfully blend the old and new.

 

 

 

 

The massing of the building stacks the new additions onto existing walls, ensuring the original structure never truly fades but becomes integral to the modern design. The creation of an exterior second floor outdoor terrace captures the scenic vistas, with plenty of space for lounging.

 

 

 

 

The horizontal screen wrapping the second floor addition both balances the design composition while shading the residence. The screen is made from cedar siding, exposed glulam beam, and rafters that work together with a slight incline to complete a contemporary aesthetic.

 

 

 

 

The material and construction techniques purposely nod to the aesthetic found in the area's 1950's and 1960's post and beam homes. In lieu of conventional siding, variations of rolled zinc panels provide a subtle design dialog with a change in reflective surfaces.

 

 

 

 

The composition of metal, wood and black windows and railings, creates a modern unified exterior that is visually arresting.

 

 

 

 

Inside, a double storey living room with open tread staircase and catwalk creates a spacious airy focal point.

 

 

 

 

With one of the owner's being an artist, the expansion included the creation of a studio, which opens to an outdoor courtyard, blurring the lines between inside and out.

 

 

 

 

What was once a near-obsolete bungalow, this transformation is a testament to the creative utility of reinventing an existing structure into new spaces which better serve a large family.

 

Like this? Here's the St. James Residence In West Vancouver by Randy Bens Architect . 

Love modern retrofits? Check out these past Houseporn.ca posts!

The Blackhurst Renovation In Burlington Ontario By SMPL Design Studio

The House in The Beach, Toronto By Drew Mandel Architects

 

Researched and Written by Crystal Yung, undergraduate of Architectural studies, from the University of Waterloo.

Posted In: British Columbia

Post your comment