A Panoramic Bowen Island Perch By Sturgess Architecture

 

This contemporary dwelling on Bowen Island, British Columbia is a vacation property for residents of Calgary, Alberta.

Constructed for a couple and their two children, the casual indoor outdoor design serves as the ideal retreat from the everyday hustle and bustle.

The design won the Alberta Wood Works Award in 2007 and Western Living Design Award in 2006.

 

 

Perched on a north facing cliff - just six metres wide - overlooking Howe Sound, the property is perched on a rocky outcropping that drops 100 metres to the water below.

An elongated bowtie plan maximizes the spectacular view to the North, while on approach from the South only the roof is visible.

Natural slate, cedar shingles and a copper coloured roof eases itself into the coastal context.

The entrance leads through the blasted rock to a sheltered deck, with the landscape otherwise left in its original state.

 

 

A void separates the main house from the guest accommodations, framing a beautiful lake vista.

The intelligent design celebrates the Canadian landscape while providing shelter from the elements so one can fully enjoy the views.

 

 

A heart-grabbing corner view of tree tops and the ocean engage the residents, while warm wood floor and expansive windows bring nature into the space.

The pitch roof line which vaults the ceilings up into the sky superbly mirrors the mountain landscape beyond.

 

 

Simply put --> How perfectly B.C. is this?

Brilliant!

Visit Sturgess Architecture, an award winning architecture firm based in Calgary, Alberta to learn more.

 

Photographs courtesy of Robert Lemermeyer

 

Researched and Written by Silvialy Tjhin, Master of Architecture Candidate at University of Toronto

Posted In: British Columbia

Post your comment