Bernier-Thibault Residence In Montreal, Quebec

Wouldn't you love a sun-dappled refuge with its own courtyard garden?

Challenged by the needs of his own growing family, Canadian architect Paul Bernier took this residence in the Plateau Mont-Royal neighborhood of Montreal, Quebec and transformed it.

The objective? Provide a recreation zone for the kids, and an adult zone for the parents.

His solution? Operating within the opportunities and constraints of the existing zoning bylaws, he built out, and then up!

 


 

Along with reorganizing the original dwelling's space plan, two new structures - the kid's play space shown above - plus an addition on top of the existing building - were constructed.

The result? Welcome to a sophisticated 'Tree House' which blurs the distinction between inside and out!

We just love how the restrained palette of building materials - stone, glass, birch, and oxidized steel - naturally compliment the outdoor plantings, creating an enchanting domestic landscape.

 


 

The photo above captures how effective the green roof blends the structure with nature.

 

 

Another success of this courtyard dwell is how the built form seamlessly connects with the exterior spaces. With its sliding walls, semi transparent facades and unusual openings, this kid-friendly play space marries function and fun, indoors and out!

We Like!

  
Architecture by: Paul Bernier Architecte
Photographs by: Marc Cramer Productions Inc, With Thanks


Researched and Written by: Julia Borowicz
Urban Studies and Human Geography
University of Toronto, Undergraduate Studies

Posted In: Quebec

Post your comment